SEDUCCIÓ, ENVEJES I VENJANCES

L’HOSTALERA

Carlo Goldoni

El Col·lectiu Teatral Tripijoc té el gust de presentar-vos “L’Hostalera”, de Carlo Goldoni, una obra amb amors, seducció, enveges, venjances i, fins i tot, duels d’espases!

L’obra, escrita l’any 1752, és una de les més famoses i divertides de l’autor. El divertit text ens fa entrar en el joc dels personatges – una lluita de sexes i de classes- que no té res d’innocent, i es converteix en una autèntica crítica d’una societat que està en ple canvi.

Representacions:

– 4 de maig del 2013, a Cal Ninyo, Sant Boi de Llobregat.
– 1 de desembre del 2013, a Cal Ninyo, Sant Boi de Llobregat.

Nom: L’HOSTALERA
Autor: Carlo Goldoni
Traducció: Sergi Belbel
Equipament:
Llum i so
Altres: Consultar

Carlo Goldoni – Venècia, 1707 – París, 1793

Dramaturg italià, és considerat el creador de la comèdia realista italiana, fet que li va comportar l’oposició dels autors més tradicionalistes. Va estudiar Dret a Pavia i el 1731 començà a exercir d’advocat, professió que compaginà inicialment amb la vocació pel teatre.

En les seves primeres obres, com La dona distingida (1743) o El criat de dos amos (1745), jugava amb personatges característics de la Commedia dell’arte i d’altres amb una comicitat més discreta y quotidiana. Posteriorment a L’advocat venecià (1750), El cafè (1750) o L’hostalera (1753) va superar la comicitat de la Commedia dell’arte amb una caracterització més profunda dels personatges i un llenguatge més espontani i realista, d’acord amb la línia establerta por Molière en el segle anterior.

El 1762 es va traslladar a París per dirigir la Comédie italienne. Allà va escriure en francès la seva darrera comèdia El sorrut benefactor (1771), que havia de representar-se a la boda entre el futur Luis XVI i Maria Antonieta, i les seves Memòries (1783-1787). Amb l’esclat de la Revolució Francesa va perdre la pensió que l’hi havien concedit als vuitanta anys, i morí pràcticament en la indigència.

Roger Balaguer

Benet Puig

Joan Vives

Clara Cobo

Mª Dolors Daura

Laura Marín

Dani Carrillo

Arnau Cobo

Escenografia – Francesc i Joan Pujadas

Muntatge musical – Benet Puig

Disseny vestuari – Rosa Lluís

Confecció – La Vora

Maquillatge – Helena Aguilera i Anna Salvà

Perruqueria – Carme López

Atrezzo – Laura Daura i Joan Gallach

So – Maria Jordana i Andreu Sánchez

Tècnics d’escena – Gemma Olius, Rosa Mur i Laia Cobo

Direcció – Ignasi Jordana